Εισαγωγικό Σημείωμα του ηλεκτρονικού γκρουπ oikologika-xoria για την έναρξη του blog oikokoinotita

Το γκρουπ oikologika-xoria ξεκίνησε το Μάιο του 2006 μετά από συνάντηση που έγινε στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και συγκεκριμένα στο Εργαστήρι που έγινε εκεί με τίτλο: «Zegg Γερμανικό Κοινοτικό πρόγραμμα – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Χωριών & Κοινοτήτων GEN».

Σκοπός του είναι η ενημέρωση και η διάδοση του κοινοτισμού (intentional communities) και της περμακουλτουρας (permaculture) στην Ελλάδα. To blog oikokoinotita δεν είναι το γκρουπ μιας συγκεκριμένης ομάδας ατόμων με καθορισμένα χαρακτηριστικά, αλλά ένας ευρύτερος διαδυκτιακός και πραγματικός τόπος για την συνεύρεση ατόμων, πληροφοριών και ιδεών πάνω στο κοινοτικό και κοινωνικό κίνημα.


Οι συναντήσεις μας λειτουργούν με ισονομία - ομοφωνία με έναν συντονιστή κάθε φορά.

Αν θέλετε να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα για το τι είναι μια Οικοκοινότητα και πως την φαντάζεστε, κατεβάστε αυτό το ερωτηματολόγιο στον υπολογιστή σας, απαντήστε το και αν θέλετε μας το στέλνετε με μέιλ!

Με βάση αυτό θα μπορούσαμε, όσοι το απαντήσουμε να κάνουμε και μερικές ειδικές συναντήσεις, για να συζητήσουμε το όραμά μας!

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατείστε εδώ

Τρίτη

5η Παρουσίαση και Συζήτηση με θέμα: Οδοιπορικό σε δύο κιμπούτς

Η Ομάδα  Οικολογικά-Χωριά  σας καλεί
στην 5η Παρουσίαση και Συζήτηση με θέμα

Οδοιπορικό σε δύο κιμπούτς

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011, 7:30 μμ

Τόπος : ΠΑΙΩΝΙΑ 
Γωνία Αμφικτύωνος 12 & Πουλοπούλου στο ΘΗΣΕΙΟ

Η συνάντηση είναι ανοικτή σε όλους που ενδιαφέρονται.

"Η ιστορία των κιμπούτς στο Ισραήλ είναι συνδεδεμένη με την ιστορία των εναλλακτικών οικιστικών κοινοτήτων, των οικοκοινοτήτων και των ουτοπιών και άλλων ριζοσπαστικών θεωριών, ενώ για πολλούς είναι οι πρόγονοι πολλών σύγχρονων πειραματικών κοινοτήτων. Η εξέλιξη τους σήμερα μας επιτρέπει να ανατρέξουμε σε παραδείγματα, να στοχαστούμε επάνω σε σενάρια εξέλιξης με τις επιτυχίες και αποτυχίες τέτοιων προσπαθειών και να μάθουμε από την ιστορία του κινήματος για πτυχές του κοινοτισμού.

Με αφορμή ένα πρόσφατο οδοιπορικό τον Δεκέμβριο του 2010 με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που περιλάμβανε επαφή και συνεντεύξεις με ανθρώπους από δύο κιμπούτς από τον Νίκο Αναστασόπουλο θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία πρώτη ουσιαστική γνωριμία με το φαινόμενο και την ιστορία των κιμπούτς".  

Εισηγητής Νίκος Αναστασόπουλος